Laatste nieuws


16-01-2012
BRIM aanvraag ingediend
Omdat de aanvraag in 2011 niet is gehonereerd, is opnieuw een aanvraag ingediend voor onderhoudssubsidie in de komende jaren. We wachten met spanning af.

15-07-2011
Molencomplex overgedragen aan Stichting Molens Binnemaas
Op vrijdag 15-07-2011 is het molencomplex, bestaande uit de molen en het motorhuis, overgedragen aan de Stichting Molens Binnemaas. Hiermee is het doel van de Stichting Molencomplex Goidschalxoort volledig bereikt en zal de SMG worden opgeheven.

01-04-2011
Meelverkoop gestart
De meelverkoop in de molen is gestart. Begonnen wordt met een bescheiden assortiment, afkomstig van de molen van Zuid-Beijerland en het is de bedoeling dat bij toenemende vraag we meel van eigen productie gaan toevoegen. Op dit moment is de vraag te klein om zelf voor consumptie te kunnen malen.

12-02-2011
Proefmalen gestart
Zaterdag 12 februari jl. was het dan eindelijk zover: proefmalen. Voor het eerst sinds bijna 60 jaar heeft de molen weer graan gemalen. De molen is uitgerust met 3 koppels stenen en met 2 van de 3 maalkoppels is proefgemalen. Voor de kenners: het betreft het koppel massieve kunststenen en het koppel Engelse stenen. Het koppel Flintstenen is nog niet in gebruik genomen.
De resultaten waren bijzonder goed: het koppel kunststenen gaf eigenlijk direct een mooi maalproduct. Het malen met de Engelse stenen ging wat minder gemakkelijk omdat deze stenen duidelijk een beter product leveren als de molen goed op snelheid is. Voor de gewenste maalsnelheid was er eigenlijk net te weinig wind, maar bij wat uitschieters in de windkracht bleken de Engelse stenen een heel mooi fijn maalproduct op te leveren.
Met verwachting wordt door het molenaarsteam en de stichting verder uitgezien naar het proefmalen met het derde koppel en in productie nemen van alle maalkoppels.

Klik hier voor foto's van het proefmalen. (Foto's Gerrit Knol en Aernout Brillenburg Wurth)

15-01-2011
BRIM aanvraag ingediend
Op zaterdag 15 januari heeft de stichting in Amersfoort bij de Rijksdiens voor het Cultureel Erfgoed de aanvraag ingediend voor de onderhoudssubsidie voor de komende 6 jaar. Een belangrijke mijlpaal waarvoor de stichting, geassisteerd door de Privincie Zuid-Holland, de nodige inspanning voor heeft gericht.

09-12-2010
Voorzitter Stichting Molencomplex Goidschalxoort, dhr. R.A. Tieman, overleden
Het bestuur van de Stichting Molencomplex Goidschalxoort heeft met leedwezen kennis genomen van het zeer plotselinge overlijden van haar voorzitter, dhr. R.A. (Ron) Tieman. Vanaf het begin van de oprichting van stichting tot aan zijn overlijden heeft dhr. Tieman op zeer deskundige en betrokken wijze leiding gegevan aan het hele restauratieproject.
Als bestuur zullen we hem altijd met veel respect blijven herdenken en voor ons is zijn naam ook voor altijd aan het molencomplex verbonden.
Als gevolg van het overlijden van dhr. Tieman staan de wieken van de molen de komende 6 weken in de rouwstand.

16-08-2010
Picknickbank bij molen geplaatst
Maandag 15 augustus is bij de molen een picknickbank geplaatst. De bank is gesponsord door het SOHW en is qua ontwerp helemaal passend gemaakt bij de molen. De bank heeft namelijk de vorm van een boterham en biedt passanten de mogelijkheid om op het terrein van de molen even uit te rusten en van het fraaie uitzicht te genieten.

08-05-2010
Molencomplex geopend
Op zaterdag 8 mei 2010, op Nationale Molen- en Gemalendag 2010, is het molencomplex officieel in gebruik genomen.
Klik hier voor een uitgebreid verslag van de opening en links naar foto's en diverse filmpjes.

05-05-2010
Molencomplex gereed voor opening
De afgelopen dagen is hard gewerkt aan de afronding van alle werkzaamheden in en buiten de molen. Het binnenwerk is gecompleteerd en het straatwerk en de hekken rond de molen zijn aangebracht. Het hele molencomplex is gereed voor de feestelijke opening op zaterdag 8 mei as. De afgelopen dagen is ook proefgedraaid met de molen en ook is de Ruston motor in het motorhuis uitgebreid getest. Alles is in orde bevonden, dus als stichting zien we de opening met vertrouwen tegemoet.

13-04-2010
Officiële opening molencomplex: zaterdag 8 mei 2010 om 13:00
Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 8 mei as., zal de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, dhr. J. Franssen, het molencomplex officieel in gebruik nemen. Na jaren van voorbereiding en een intensieve periode van uitvoering is het dan eindelijk zover. Het resultaat mag er zijn en we nodigen dan ook een ieder uit om bij dit heugelijke moment aanwezig te zijn.
De officiële handeling vindt plaats om 13:00, vanaf 12:15 bent u welkom op het terrein rond de molen.
Voor degenen die met de auto komen: er is voldoende parkeergelegenheid ten westen van de molen, dit staat ook met borden aangegeven. Houd u hiervoor de borden richting Oud-Beijerland aan. De Goidschalxoordse dijk is die dag namelijk verkeersvrij, dus vanuit de richting van Heinenoord kunt u de molen niet met de auto bereiken.

Tot zaterdag 8 mei!

13-04-2010
Molengst nu ook te volgen via twitter
Ook de Stichting Molencomplex gaat met de tijd mee en heeft een eigen twitteraccount. Klik op de twitterknop in het menu voor de laatste updates en meld u aan om ons via twitter te volgen.

27-03-2010
Inrichting molenerf nadert voltooiing
Na een lange winterse periode is de inrichting van het molenterrein uiteindelijk toch gestart. De afgelopen dagen en weken is het oude tegelpad vanaf de dijk naar de molen weer blootgelegd en is de beschoeiing langs de dijk geplaatst. Zaterdag 27 maart hebben vrijwilligers van de stichting en vrijwiligers van de vereniging het Hoekschewaards Landschap de molenhaag rond de molen geplant. Deze haag, die net als vroeger net  uit meidoorns bestaat, markeert straks de erfafscheiding rond de molen markeert.

25-01-2009
Nieuwe molenstenen gearriveerd
Vandaag zijn de nieuwe molenstenen gearriveerd. De molen wordt net zoals voorheen weer uitgerust met drie koppels maalstenen. Een koppel bestaat uit een zgn. ligger en loper. De ligger ligt (zoals de naam al aangeeft) vast op de vloer van de molen. De loper wordt door de molen aangedreven en draait over de ligger. Het zgn. scherpsel (het maalprofiel op de stenen) zorgt ervoor dat het graan tussen de stenen vermalen wordt.

Klik hier voor de laatste foto´s.

16-01-2009
Voortgang werkzaamheden
Vanwege het winterse weer van de afgelopen weken heeft het werk op het molenterrein vrijwel stil gelegen. In de werkplaats van de beide molenmakers, de fa. Vaags en de fa. Poland, wordt echter wel stevig doorgewerkt aan het restaureren van het binnenwerk van de molen. Gelukkig was de molen qua exterieur vrijwel geheel gereed toen het winterse weer begon zodat de restauratie geen vertraging heeft ondervonden van de weersomstandigheden.

08-12-2009
Nieuwe roeden (wieken) gestoken!
Dinsdag 8 december zijn de nieuwe roeden gestoken waarna aansluitend gestart is met het aanbrengen van het hekwerk. Dit is al geheel geprefabriceerd in de werkplaats van de molenmaker zodat het ter plaatse snel als een bouwkpakket in elkaar gezet kan worden. De verwachting is dat aan het eind van de week de molen er van buiten weer helemaal compleet uit ziet.

Klik hier voor de laatste foto's van het steken van de roeden en het plaatsen van de kap.

04-12-2009
Kap geplaatst!
Onder grote belangstelling is vrijdagmorgen 4 december de kap van de molen van Goidschalxoord op de molenromp gezet. Volgende week komen de roedes terug en dan is de restauratie aan de buitenkant zo goed als klaar. Binnen wacht nog het nodige werk, alvorens de molen in mei 2010 officieel geopend kan worden. Voorzitter R. Tieman van de Stichting Molencomplex Goidschaxoort sprak van 'een dag van de ommekeer'. Hij memoreerde hoe drie jaar terug de kap in brokken en stukken verwijderd werd. 'Het klinkt misschien vreemd maar met omkeer bedoel ik dat gaandeweg de restauratie delen weer terug komen. Zo gaan we volgende week terug naar 1998 toen de roedes van de molen gehaald werden en nu dus weer terugkeren.' Gezeten in een enorme kraan gaf het statenlid voor de VVD in de provincie Zuid Holland, Marijke van Dobben de Bruijn vervolgens het startsein en ging de kap, die ruim 12 ton weegt, op weg naar de top van de molen. (Tekst C. Bochoven, Het Kompas)

28-11-2009
Steiger rond de molen verwijderd
Na maanden van herstelwerkzaamheden aan het metselwerk van de molen is de steiger rond de molen nu verwijderd en is het herstelde metselwerk duidelijk zichtbaar. Er is bewust voor gekozen de gerepareerde delen zichtbaar te laten, dit omdat het stralen van het oude metselwerk dit teveel zou beschadigen. Ook in het verleden waren reparaties gewoon zichtbaar, dus nu is dat ook zo gedaan. In de loop van de tijd zullen de verschillen vanzelf minder worden. Het resultaat van het werk van de fa. 't Hooft uit Numansdorp is nu voor iedereen goed zichtbaar! Op naar de volgende stap: het plaatsen van de kap.

19-11-2009
Nieuwe kap wordt 4 december as. geplaatst
Met het opvijzelen van de molen op vrijdag 12 juni werd het beloofd: nog dit jaar staat het molencomplex te schitteren in het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Vrijdagmorgen 4 december om 11:00 gaat de nieuwe kap op de molen. Die klus wordt gedaan door een aantal mensen uit de erfgoedwereld.
Het steken van de nieuwe wieken staat gepland voor dinsdag 8 december rond 10:00.

11-11-2009
Opbouw molenkap op locatie gestart
Op de plek waar tot voor kort het infocentrum stond is de molenmaker begonnen met het opbouwen van de nieuwe molenkap. De onderdelen zijn de afgelopen maanden in de werkplaats gemaakt en de komende weken worden ze naast de molen samengebouwd tot de nieuwe molenkap. In de kap krijgt o.a. de oude gietijzeren bovenas weer een plek.
Wanneer de kap op de molen geplaatst wordt is nog niet bekend, dit hangt namelijk af van de weersomstandigheden de komende weken. Wanneer de exacte datum bekend is wordt dat uiteraard ook hier gepubliceerd.

Klik hier voor de laatste foto´s.

03-11-2009
Infocentrum gesloten en afgevoerd
Het infocentrum naast de molen is gesloten en de keten zijn afgevoerd van het molenterrein. De afgelopen anderhalf jaar was het centrum voor de stichting het centrale informatiepunt en vele honderden mensen hebben we mogen verwelkomen. Omdat de komende weken de ruimte op het molenerf nodig is voor de herbouw van de kap en omdat het infocentrum in de wintermaanden toch gesloten zou zijn is besloten de keten definitief te verwijderen.
Als stichting willen we de fa. Buko hartelijk bedanken voor het al die tijd belangenloos ter beschikking stellen van het infocentrum.

29-10-2009
Update restauratienieuws: kapzolder balken geplaatst
Door de fa. Vaags zijn de kapzolderbalken weer teruggeplaatst. De oude zolderbalken zijn in de werkplaats geconserveerd en verstevigd zodat deze eeuwenoude balken weer hun oude plek in kunnen nemen.

06-10-2009
Update restauratienieuws
De afgelopen week zijn de eerste nieuwe vloerbalken weer teruggeplaats in de molen en zijn de balkkoppen van de vloerbalken van de steenzoldervloer aangegoten met kunsthars. Hiermee is een aantal belangrijke stappen gezet naar het herinrichting van de vloeren en balklagen in de molen.
In de werkplaats van de molenmaker, de fa. Vaags, zijn de nieuwe molenroeden gelast. Klik hier om de foto's van het resultaat te bekijken.
Verder vordert de renovatie van het metselwerk gestaag en wordt in de werkplaats van de fa. 't Hooft gewerkt aan het maken van de nieuwe ramen en deuren. Klik hier voor de resultaten daarvan.

18-08-2009
Opbrengst Rabo sponsor fietstocht
Ook dit jaar hebben heel wat sportieve mensen ons project gesteund. De opbrengst bedroeg precies 100 euro. Alle deelnemers hartelijk dank!

17-08-2009
Restauratie metselwerk molenromp gestart
Op maandag 17 augustus is aannemersbedrijf 't Hooft uit Numansdorp gestart met de restauratie van het metselwerk van de molenromp. De komende weken zullen maar liefst 18.000 nieuwe ijsselsteentjes worden aangebracht en zal het overige deel van het metselwerk worden hersteld.

Klik hier voor de laatste foto's.

15-07-2009
Herbouw motorhuis voltooid
Het motorhuis is op woensdag 15 juli jl. officieel opgeleverd. Hiermee is de eerste fase van de restauratie van het molencomplex van Goidschalxoord een feit. In het motorhuis wordt de komende tijd nog verder gewerkt aan de installatie van de stationaire motor die straks het binnenwerk van de molen gaat aandrijven.

Klik hier voor de laatste foto's.

04-07-2009

Motorhuis nadert voltooiing
De herbouw van het motorhuis nadert langzamerhand zijn voltooiing. Afgelopen weken is het voegwerk aan de gevels uitgevoerd, is het dak voorzien van dakbedekking (in oude stijl) en zijn de binnenmuren gestuct.

01-07-2009
Rabo Sponsor Fietstocht: zaterdag 29-08-2009
Fiets mee met de Rabo Sponsor Fietstocht 2008 op zaterdag 29 augustus 2009. Ook dit jaar kunt u onze stichting weer steunen. Dat kan door te fietsen voor startnummer 157.

U kunt hier de aankondigingsposter downloaden (PDF) om op te hangen.

22-06-2009
Ruston motor in motorhuis geplaatst
Op maandag 22 juni 2009 is door de fa. Vaags de Ruston motor in het motorhuis geplaatst. Het betreft een 34 pk sterke Ruston & Hornsby motor uit 1931. Deze zal op windstille dagen het binnenwerk van de molen gaan aandrijven.
De komende weken wordt verder gewerkt aan het bedrijfsklaar maken van de motor.

Klik hier voor de eerste foto's van de motor.

12-06-2009
Restauratie molen gestart!
Na maanden van intensieve voorbereiding en wachten op de benodigde vergunningen is vrijdag 12 juni jl. de restauratie van de molen officieel van start gegaan. Burgemeester Borgdorff van Gemeente Binnenmaas verrichtte, geassisteerd door o.a. oud-wethouder Hage en de bestuursleden van onze stichting, de officiële starthandeling door de sleutels voor het bedienen van de vijzels ter hand te nemen en de eerste slag te geven aan de vijzels. Met deze vijzels wordt de scheefstand van de molen weer gecorrigeerd.
De komende weken zal aannemingsbedrijf P&G Hooghwerff uit Strijen het verdere funderingsherstel uitvoeren (de molen krijgt een hele nieuwe fundering) waarna aannemersbedrijf 't Hooft uit Numansdorp de restauratie van het gevelwerk zal uitvoeren.
Ondertussen wordt reeds door de fa. Vaags Molenwerken uit Aalten gewerkt aan het vervaardigen van een nieuwe kap, nieuwe wieken en het restaureren van het verdere binnenwerk. Dit werk gebeurt bij deze firma in de werkplaats in de Achterhoek, dus hiervan is op de bouwplaats zelf niet veel te zien. Via deze website houden we u uiteraard op de hoogte van de verdere voortgang.

Klik hier voor de foto's van de feestelijke start van de vijzelwerkzaamheden of ga via het menu Restauratie naar de foto pagina met foto's van de vijzelwerkzaamheden.

03-06-2009
Nieuwe foto's herbouw motorhuis
Op de restauratiepagina zijn nieuwe foto's geplaatst van de laatste stand van zaken van de herbouw van het motorhuis. Klik hier.

08-05-2009
Herbouw motorhuis op schema
De herbouw van het motorhuis vordert gestaag. De afgelopen weken zijn de palen voor de fundering geslagen en is de betonnen fundering gestort. Deze week zijn de stalen spanten voor de hoofddraagconstructie geplaatst. Hiermee krijgt het nieuwe motorhuis al enigszins vorm. Klik hier voor de laatste foto's.

16-04-2009
Molencomplex geopend tijdens Nationale Molendag

Het molencomplex zal tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 9 mei 2009 geopend zijn voor publiek. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen op de bouwplaats en de laatste vorderinge met eigen ogen te aanschouwen.

19-03-2009
Restauratie van start
Op donderdag 19 maart is aannemersbedrijf P&G Hooghwerff uit Strijen gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de herbouw van het motorhuis. Begonnen is het het verwijderen van de restanten van het oude motorhuis. Begin week 14 zal gestart worden met het heien van de palen voor de nieuwe fundering. Als alles volgens plan verloopt zal medio juli het nieuwe motorhuis gereed zijn.
Tevens is reeds gestart met het prepareren van de molenromp ter voorbereiding op de werkzaamheden voor het herfunderen en opvijzelen van de molenromp. Ook deze werkzaamheden worden door de fa. Hooghwerff uitgevoerd.

Na maanden van intensief voorbereiden is dan nu ook daadwerkelijk een start gemaakt met de uitvoering van het restauratie werk.

29-11-2008
Sonderingen gemaakt t.b.v. fundering molen en motorhuis
Bij de molen en het motorhuis zijn door Deltares sonderingen gemaakt. Op basis van deze meetgegevens wordt gekeken wat de draagkracht van de grond is en kunnen de nieuwe funderingen voor de molen en het motorhuis ontworpen worden. Dit wordt de komende weken gedaan.

18-07-2008
Rabo Sponsor Fietstocht: zaterdag 30-08-2008
Fiets mee met de Rabo Sponsor Fietstocht 2008 op zaterdag 30 augustus 2008. Ook dit jaar kunt u onze stichting weer steunen. Dat kan door te fietsen voor startnummer 132.

16-05-2008
Opnamen voor BGL Restauratie 2008 bij de molen
Op vrijdag 16 mei werden bij de molen de opnamen gemaakt voor de introductie uitzending van het nieuwe seizoen van BGL Restauratie. Vorig jaar was het molencomplex de grote winnaar van deze serie en ook dit jaar zal er weer een nieuwe aflevering zijn.
Presentator Frits Sissing en de Endemol ploeg hebben in en rond de molen opnamen gemaakt en interviews gehouden met diverse betrokkenen. Alle reden dus weer om op 17 september aanstaande te kijken naar de introductie uitzending van de nieuwe aflevering van BankGiro Loterij Restauratie.

10-05-2008
Nationale Molendag succesvol
Op zaterdag 10 mei was ook het Molencomplex van Goidschalxoord geopend i.v.m. de Nationale Molendag. Ca. 70 bezoekers kwamen een kijkje nemen in het infocentrum, de molen en in het motorhuis. Tevens was er de hele dag door een maaldemonstratie met een stationaire motor met een bijbehorende maalmolen. Verder konden bezoekers ook zelf graan malen en was er een molenmarkt in het infocentrum. Een geslaagde dag dus.

24-04-2008
Molencomplex Goidschalxoort geopend op Nationale molendag: 10 mei 2008
Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 10 mei 2008, is het molencomplex van Goidschalxoort geopend voor bezoekers. Er is dan gelegenheid om het informatiecentrum, de molen en het motorhuis te bezoeken.
Tevens zijn er diverse activiteiten, waaronder (bij goed weer) demonstraties met antieke stationaire motoren (graan malen).

05-04-2008
Infocentrum geopend
Op zaterdag 5 april is het infocentrum bij de molen officieel geopend door burgemeester mr Borgdorf en gedeputeerde Van Engelshover-Huls. Dit gebeurde door symbolisch de toegang tot het infocentrum vrij te maken waarmee het centrum officieel in gebruik is genomen. In het centrum zal de komende tijd allerhande informatie over de voortgang van de restauratie te vinden zijn, alsmede over der historie van de molen. Iedereen is van harte welkom. Kijk verder op Informatiecentrum.

19-01-2008
Voorbereidende opruimwerkzaamheden rond molen gestart
Op zaterdag 19 januari zijn vrijwilligers van de stichting gestart met het opruimen van het molenterrein en het motorhuis. Dit om het gehele complex klaar te maken om geïnventariseerd te worden ter voorbereiding op de komende restauratie.
Lees meer onder Restauratie.

05-01-2008
Militairen uit Uruzgan bezoeken de molen
Op zaterdag 5 januari waren de militairen die speciaal voor de finale van het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie een filmpje opgenomen hadden te gast bij de molen. Mede dankzij hun bijzondere inzet heeft de molen de hoofdprijs van 1 miljoen euro in de wacht gesleept. Onder het genot van een hapje en een drankje kregen de soldaten tekst en uitleg over het project dat zij op afstand steunden. Een bijzonder moment aan het begin van het nieuwe jaar.

18-12-2007
Eerste opdracht i.h.k.v. de restauratie verstrekt
De eerste opdracht, die voor de planvorming en het opstellen van een restauratiebestek, is gegeven aan het Zuid-Beijerlandse adviesbureau Reconstructor, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in het begeleiden van de voorbereiding en de uitvoering van restauratieprojecten. Medio 2008 zal de voorbereiding klaar zijn en kan de uitvoering starten.

31-10-2007
Molencomplex Goidschalxoord wint finale BankGiro Loterij Restauratie
In een spannende finale heeft het molencomplex van Goidschalxoord de hoofdprijs in de wacht gesleept. Dankzij de massale steun van duizenden molenvrienden uit het hele land is de hoofdprijs van 1 miljoen euro toch richting Goidschalxoord gekomen.
De andere finalisten waren het Cattentorencomplex in Roermond, het kerkje van Wier en de stadsbegraafplaats in Leeuwarden.
Hoewel in de laatste afleveringen van het programma de molen van de eerste plaats verdreven werd, waardoor het toch nog heel spannend werd, heeft ons project toch uiteindelijk de hoofdprijs gewonnen. Een buitengewoon fraai resultaat, zeker in het jaar van de molens 2007.

20-10-2007
Tijdstip uitzending Finale gewijzigd - Bel en SMS nummers bekend
Het aanvangstijdstip van de Finale is gewijzigd. In tegenstelling tot eerdere berichten begint de uitzending niet om 21:25 maar om 20:50 bij de AVRO op Nederland.
Tevens zijn de nummers vrijgegeven om te stemmen. Dit kan alleen tijdens de uitzending van 20:50 tot 21:50.
Bel 0909-0301 of SMS het woord MOLEN naar 7227
U mag zovaak stemmen als u wilt.

19-10-2007
Uitslag prijsvraag bekend
De winaar van de prijsvraag naar de tekst op de reclame sleep van het vliegtuig dat op 15 september jl. boven de Hoeksche Waard vloog is bekend: Dion van der Linden uit Oud-Beijerland krijgt op 27 oktober een rondvlucht boven de Hoeksche Waard aangeboden. Namens het bestuur en de sponsors van harte gefeliciteerd!

10-10-2007
Molencomplex Goidschalxoort in finale BankGiro Loterij Restauratie
Na de 6e aflevering van het programma BankGiro Loterij Restauratie staat het molencomplex nog steeds bovenaan en is daarmee verzekerd van een plaats in de finale op 31 oktober aanstaande.

19-09-2007
Molencomplex wint 1e ronde van BankGiro Loterij Restauratie
In de eerste ronde van het AVRO tv-programma BankGiro Loterij Restauratie moest het molencomplex van Goidschalxoord het op 12 september jl. opnemen tegen de 's Gravenhaagse stadsrijschool. Dankzij de overweldigende steun van zeer veel molenliefhebbers wist het molencomplex ruim 55% van de stemmen binnen te slepen, goed voor de overwinning in de 1e ronde.

Iedereen die heeft bijgedragen aan dit fantastische resultaat: HARTELIJK DANK!

Kijk voor meer informatie op www.restauratie.tv

10-09-2007
Opbrengst Rabo Sponsorfietstocht, 25 augustus jl.
Dankzij een royale afronding heeft de sponsorfietstocht dit jaar het mooie bedrag van 400 euro opgebracht. Alle deelnemers hiervoor uiteraard hartelijk dank!

08-08-2007
Molencomplex Goidschalxoord genomineerd voor Restauratie
De molen van Goidschalxoord is genomineerd voor een nieuwe reeks afleveringen van het televisieprogramma ‘BankGiro Loterij Restauratie’, en maakt daarmee kans op maximaal 1 miljoen euro.

14 gebouwen, die landelijk verspreid zijn, dingen mee naar de hoofdprijs. Elke uitzending worden 2 gebouwen die in verval zijn geraakt onder de loep genomen. Na elke uitzending krijgt de kijker de kans om, via de telefoon of per sms, op zijn of haar favoriete gebouw stemmen.

Tijdens de grote live finale op 31 oktober, wordt duidelijk welk bouwwerk uiteindelijk het felbegeerde bedrag van maximaal 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij in de wacht sleept!
‘BankGiro Loterij Restauratie’ is vanaf woensdag 5 september om 21.30 uur te zien op Nederland 2. De presentatie van deze reeks is in handen van Frits Sissing en zal worden bijgestaan door de experts Karel Loeff (architectuurhistoricus) en Marieke van Zanten (kunsthistorica).
Zie voor meer info www.restauratie.tv

Download hier de wervingsposter en steun ons door deze op een duidelijk zichtbare plaats op te hangen.

30-07-2007
Ook dit jaar kan er weer gefietst worden om onze stichting te steunen bij het herstel van het molencomplex van Goidschalxoord. De Rabo Sponsor Fietstocht is dit jaar op zaterdag 25 augustus. Het startnummer van de stichting is 186.
De stempelkaart voor de fietstocht, inclusief de routebeschrijving, is op 25 augustus af te halen op de volgende startpunten:
- Rabobankkantoor,  Vierwiekenplein 102 Oud-Beijerland
- Rabobankkantoor,  Kerkstraat 33 Nieuw-Beijerland
- Rabobankkantoor,  Pieter Repelaerstraat 55 Puttershoek
- Rabobankkantoor,  Weegje 1 's-Gravendeel
- Rabobankkantoor,  Molenstraat 21 Strijen
- Rabobankkantoor,  Burg. de Zeeuwstraat 22 Numansdorp
- Rabobankkantoor,  Gravin Sabinastraat 34 Zuid-Beijerland
- Rabobankkantoor,  Voorstraat 14 Klaaswaal
- Rabobankkantoor,  Reedijk 8, Heinenoord
- Basisschool De Gouwaert, Nicolaas van Puttenstraat 20 Goudswaard

Start en finish
- 20 km : starten tussen 9.00 uur en 14.30 uur
- 40 km : starten tussen 9.00 uur en 13.00 uur
- 70 km : starten tussen 9.00 uur en 13.00 uur

Alle deelnemers dienen voor 16.00 te finishen want dan sluiten de stempelposten.

Medio september wordt door de Rabobank de opbrengst bekend gemaakt. Deze zal ook op deze site bekend gemaakt worden.

23-05-2007
Molencomplex overgedragen aan de Stichting Molencomplex Goidschalxoort
Tijdens een officiële bijeenkomst (met een feestelijk tintje) op het gemeentehuis van de gemeente Binnenmaas heeft onder toeziend oog van notaris mr. L. van Dijk van notariskantoor Van der Straaten en Van Dijk te Mijnsheerenland de overdracht plaatsgevonden van het molencomplex. van de familie Weeda via de gemeente Binnenmaas naar de Stichting Molencomplex Goidschalxoort. Namens de familie Weeda tekende mevrouw A. Weeda de overdrachtsacte en namens de gemeente Binnenmaas Wethouder J. Hoek. Hiermee weas de overdracht van het molencomplex naar de gemeente een feit. Vervolgens tekenden de heren R.A. Tieman en P.M. van Leeuwen namens de SMG voor de overdracht van de gemeente naar de SMG.

Tot grote vreugde van alle betrokkenen is er nu een einde gekomen aan een periode van intensieve voorbereidingen en kunnen we de blik op de toekomst gaan richten.

De SMG is nu de formele eigenaar van het molencomplex en zal z.s.m. mogelijk starten met vervolgacties om de voorbereidingen voor de restauratie op te pakken.

Klik hier voor een uitgebreid foto verslag van de overdracht.

25-09-2006
Conservering voltooid
De conservering, gefinancierd door de Vereniging De Hollandsche Molen en uitgevoerd door de firma Herrewijnen, is officieel afgrond.

11-09-2006
Opbrengst Rabo Sponsor Fietstocht, 26 augustus jl.
De opbrengst van de Rabo Sponsor Fietstocht bedroeg dit jaar in totaal 106 euro. Gezien het regenachtige weer waren er dit jaar minder fietsers dan vorig jaar. Niettemin: alle deelnemers hartelijk dank.

07-09-2006
Officiële start van de conservering
Op donderdag 7 september 2006 is door wethouder Hage van de gemeente Binnenmaas het officiële startsein gegeven voor de conservering van het molencomplex. Bij deze conservering wordt vooruitlopend op de uiteindelijke restauratie de noodzakelijke werkzaamheden verricht om verder verval te stoppen. De werkzaamheden in het kader van de conservering worden uitgevoerd door de firma Herrewijnen uit Spijkenisse.

Rond 15:00 hadden zich ca. 50 genodigden verzameld op het terrein achter de molen. De bijeenkomst startte met een aantal korte toespraak van dhr. Leo Endedijk, directeur van De Hollandsche Molen, dhr. Jan-Cees Hage, wethouder van gemeente Binnenmaas en dhr. Ron Tieman, voorzitter van de Stichting Molencomplex Goidschalxoort.
Uit handen van de voorzitter ontvingen dhr. Hage en dhr. Endedijk ieder een bilhamer, een bij de molen passend symbool voor het vele werk dat al gedaan is en nog gedaan moet worden.

Hierna nam wethouder Hage plaats op de kraan en werd als symbolische starthandeling de bovenas van de molen uit de romp getakeld.

Klik hier voor de foto's van de start van de conservering.

Klik hier voor een filmpje van het verwijderen van de bovenas.

17-08-2006
Conservering molencomplex van start
De eerste belangrijke stap op weg naar de restauratie zal binnen kort gezet worden. Op donderdag 7 september 2006 zal de officiële starthandeling verricht worden voor de conserving van de molen en het motorhuis. Deze conservering is nodig om, vooruitlopend op de uiteindelijke restauratie, verder verval van het molemcomplex te voorkomen. De conservering wordt mogelijk gemaakt door een royale gift van de Vereniging De Hollandsche Molen, welke afkomstig is van de BankGiro Loterij.

In het kader van de conservering zullen globaal de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:
- Het verwijderen van de bovenas met het bovenwiel;
- Het verwijderen van de restanten van de kap en het staartwerk;
- Het plaatsen van een noodkap;
- Het opstempelen van de vloeren en het borgen van de maalstenen;
- Het dichtmaken van de deuren en het plaatsen van ventilatieroosters voor de ramen;
- Het ontoegankelijk maken van het molenterrein voor derden;
- Het documenteren van alle materialen.

Zie ook de bekendmakingen in de pers:
- "Rotterdams Dagblad" (17-08-2006)
- "Het Kompas" (18-08-2006)

Van de werkzaamheden in het kader van de conservering zal ook op deze website verslag worden uitgebracht.

19-07-2006
Ook dit jaar kan er weer gefietst worden om de SMG te steunen bij het herstel van het molencomplex. De Rabo Sponsor Fietstocht is dit jaar op zaterdag 26 augustus. Het startnummer van de stichting is 48. Na ca. drie weken wordt door de Rabobank de opbrengst bekend gemaakt. Deze zal ook op deze site bekend gemaakt worden.

30-05-2005
De SMG heeft een conserveringsplan opgesteld dat ter informatie aan de betrokken partijen wordt verzonden.

24-05-2005
Het bestuur van de SMG heeft met de Provincie Zuid-Holland en de Rijksdienst voor Monumentenzorg gesproken over de mogelijkheden om het molencomplex te conserveren. Ook is het vervolgtraject besproken om tot restauratie van het complex over te gaan. Zowel de Rijksdienst als de Provincie zien de haalbaarheid van dit project positief in en hebben hun medewerking toegezegd.
In dit zeer positieve gesprek is o.a. afgesproken dat de SMG een conserveringsplan opstelt zodat op korte termijn tot conservering kan worden overgegaan.

12-05-2005
Nieuwe website SMG online.

05-04-2005
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis in Maasdam tekent de SMG de intentieverklaring die eerder al door de eigenaar van de molen was ondertekend. Hiermee is een belangrijske stap naar de uiteindelijke overdracht gezet.
Tevens wordt de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Binnenmaas ondertekent waarin de gemeente actieve medewerking toezegd om het vervolgtraject met de SMG tot een succes te laten zijn.